Filipino chicken afritada
Filipino chicken afritada

1 mały kurczak
sól
czarny pieprz
olej do smażenia
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
1łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała marchewka
1 pomidor
1 zielona papryka
100 ml pasty pomidorowej (pasata)
100 ml bulionu drobiowego
 50 ml soku z anansa
2-3 łyżeczki sosu rybnego
 1-2 łyżeczki brązowego cukru

Kurczaka podzielić na części, zamarynować w soli i pieprzu. Na rozgrzanym oleju obsmażyć na rumiano kawałki kurczaka, rozpoczynając od strony ze skórą. Kurczaka zdjąć z patelni, przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojone w kostkę cebulę, czosnek i pastę pomidorową. Marchewkę, pomidory, paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać na patelnię, dusić ok. 5 min. Zawartość patelni przełożyć do rondla z kurczakiem, podlać pastą pomidorową i bulionem, dusić do miękkości. Doprawić sokiem z ananasa, brązowym cukrem, ewentualnie solą. Podawać na ciepło z ziemniakami, szczypiorkiem i jajkami przepiórczymi.

reklama