Barania smażenina w lawaszu
Barania smażenina w lawaszu

600 g baraniny
4 kawałki chlebka typu lawasz
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 ostra czerwona papryczka
sól
kilka pomidorów koktajlowych
pęczek kolendry
pęczek koperku
sos pikantny ( adżika)

 Na mocno rozgrzanym oleju zrumienić pokrojoną w paski baraninę, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Dusić ok. 5-7 min. Czosnek drobno posiekać, papryczkę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do baraniny. Całość wymieszać, posolić. Pomidorki przekroić na pół, dodać na patelnię. Lawasz podzielić na porcje, jeśli można należy podgrzać go na ruszcie lub patelni, wyłożyć na niego smażeninę. Podawać z pikantnym sosem, kolendrą i koperkiem.

reklama